top of page

MAKE MUSIC DAY

 Όλα ξεκίνησαν πριν 36 χρόνια στη Γαλλία. Το 1982, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας οραματίστηκε ένα νέο είδος μουσικής αργίας. Φαντάστηκαν μια μέρα όπου ζωντανή μουσική θα ακουγόταν, δωρεάν, παντού: στις γωνίες των δρόμων και τα πάρκα, στις ταράτσες και τους κήπους, σε πεζοδρόμια και μπροστά από καταστήματα. Και σε αντίθεση με τα συνηθισμένα φεστιβάλ μουσικής, όλοι και ο καθένας θα ήταν ευπρόσδεκτοι να παίξουν μουσική, να φιλοξενήσουν και να οργανώσουν μουσικά δρώμενα.

 

 Η μουσική αυτή γιορτή θα λάμβανε μέρος τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου, 21 Ιουνίου, και θα ονομαζόταν ‘Fête de la Musique’ (στα γαλλικά η ονομασία έχει δύο έννοιες: ‘φεστιβάλ μουσικής’ αλλά και ‘φτιάχνω μουσική’). Και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα: Το Fête de la Musique καθιερώθηκε ως εθνική αργία και κάθε χρόνο, στο θερινό ηλιοστάσιο, η Γαλλία παραδίδεται στα επιδέξια χέρια των μουσικών. Σχεδόν 8% (5 εκατομμύρια) του πληθυσμού έχει παίξει ένα μουσικό όργανο ή έχει τραγουδήσει δημόσια στα πλαίσια αυτής της γιορτής. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το μουσικό αυτό γεγονός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και γιορτάζεται σε πάνω από 120 χώρες.

MAKE MUSIC NICOSIA

Ένα μουσικό φεστιβάλ για τον κόσμο από τον κόσμο. Το Make Music Nicosia είναι επίσημα μέρος του διεθνούς αυτού κινήματος σε πάνω από 1000 πόλεις και σε 120 χώρες. Εμπνευσμένο από το Γαλλικό Fête de la Musique, το Make Music Nicosia είναι μια μέρα για όλους τους μουσικούς - επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές και λάτρεις της μουσικής, ανεξαρτήτως επιπέδου, ηλικίας φύλου, μουσικού είδους και εθνικότητας - και για όλο τον κόσμο.

 

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, το πρώτο φεστιβάλ Make Music Nicosia, μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ARTio, θα γεμίσει με μουσική εξωτερικούς χώρους και μουσικά στέκια της εντός των τειχών Λευκωσίας, με πάνω από 100 συναυλίες ζωντανής μουσικής καθώς και άλλων μουσικών δραστηριοτήτων, δωρεάν και ανοιχτά για όλο το κοινό. Από κλασική μέχρι λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, hip hop και όπερα, από latin, τζαζ σε punk και ροκ μουσική, ηλεκτρονική και πειραματική, ζωντανή μουσική όλων των ειδών θα γίνει το ηχητικό τοπίο σε δρόμους, στενά, πλατείες, πάρκα, κήπους και προσόψεις καταστημάτων και άλλων χώρων: όλα σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και μουσικά ιδρύματα, στη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

 

Κεντρικός στόχος του Make Music Nicosia είναι να αναδείξει και να ενθαρρύνει τον μουσικό που έχουμε όλοι μέσα μας, να ενώσει όλους τους Κύπριους μεταξύ τους, να φέρει στο φως νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, να ενώσει τις ποικίλες, διαφορετικές κοινότητες της πόλης μας υπό ένα εορταστικό πνεύμα ελεύθερης δημιουργίας χωρίς όρια, και τέλος, να ενεργοποιήσει τα κοινά αυτά σημεία που καθιστούν την Λευκωσία ως μία πολυπολιτισμική πόλη. Ο κάθε ένας είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος σε αυτό τον ολοήμερο εορτασμό του θερινού ηλιοστασίου. Φιλοδοξούμε σε μία μουσική γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους, με μουσικές περιπλανήσεις και βόλτες μέσα στα τείχη, σε ένα μεγάλο, οικουμενικό γλέντι. Όραμά μας να καθιερώσουμε τη γιορτή αυτή ως ένα μεγάλο, ετήσιο πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο η Λευκωσία θα αναδεικνύει την πλούσια μουσική, και κατ’ επέκτασιν πολιτιστική της ζωή.

bottom of page